Türkiye'nin Maarif Davası Nurettin Topçu

Türkiye'nin Maarif Davası

Nurettin Topçu  

Türkiye'nin Maarif Davası sözde modern eğitim sistemine kaynağını Kur'an'dan alan Anadolu insanının ruh yapısından beslenen Türk mektebi tezli bir eleştiridir. Millet bünyesinde inkılâplar mektepte başlar ve her milletin, kendine özel olan mektebi vardır. Millî mektep, zihniyet ve örfler ile, metodları ve müfredat ile, terbiye prensipleri ve psikolojik temeller ile, hattâ binasının yapı tarziyle kendini başka milletlerinkinden ayırır. Bizde vaktiyle medrese millî mektepti. Lâkin milletin ruhu ve içtimaî inkişafını takip edememiş ve cihanın fikir ve irfan hayatiyle bağlarını çoktan koparmış olduğundan, olduğu yerde enkaz halinde yıkıldı, çöktü. Öbür taraftan, Batı'da tekâmül eden insan düşüncesinin seyrini biz kendi âlemimizde devam ettiremediğimizden, açılan yeni mektep, hakikat aşkının mâbedi olmadı. Parça parça bilme hevesi, evrensel ve ilâhî hakikat aşkının yerini tutamazdı. Hakk'a götüren yol diye kendini hakikata adamak, gerçek mektebin yoludur. Hakikat aşkına sahip insanlar, cemiyetin içinde çoğalmadıkça, hakikat aşkı cemiyet içinde en yüksek ve muhterem yeri tutmadıkça ve hakikatın ihtirası cemaat içerisinde bir umumî cereyan, büyük bir hareket haline gelmedikçe, millî mektep gerçekten var olmıyacaktır.


  • ISBN: 9789759955571
  • Dizi: Çağdaş Türk Düşüncesi Dizisi
  • Sayfa Sayısı: 200







Kendine güvensizlik, kuvvete teslim eder. İradenin gevşemesi kaderci yapar.

Eğer millet eğitiminin kökleri olan ilk mektebi bugünkü karanlığından kurtarmak istiyorsak, Mehmet Akif'in yedi ciltlik Safahat'ını sayfa sayfa nesitleştirip, bazılarını nazmiyle aynen, ilkokulun beş yıllık okuma kitaplarına aktarmak icabed edecektir ve zannediyorum ki bugün iki kıtanın taklidi yüzünden hayatımızda açılan boşluk, bir Akif'in ruhu ile tamamen dolacaktır.

Devrimiz, insanı hoyratlaştırmaya, zalim ve insafsız, gaddar ve sevgisiz yapmaya kabiliyetli bir devirdir.

Muallim, gençlere bilmediklerini öğreten bir nakil (nakledici) değildir. Bu iş, kitabın işidir, bilmediklerimiz kütüphanelerde bulunmaktadırlar.

Menfaat yaşamak ister; ahlak yaşatmak ister.

Aile; -Örf ve adetlerin bir dereceye kadar seciyemizin hamurunun yoğrulduğu mekteptir. -Sevginin ve kalp alışkanlıklarının mektebidir. -Sabrın ve müsamahanın mektebidir. -Şefkatin ve anlayışın mektebidir. -Fedakarlığın ve vazifeler yüklenmenin mektebidir.

Yarım ilim ve yarım ahlak her felaketi getirebilir

Bugün talebelik artık ilim yolculuğu değil, diploma avcılığıdır.