Bir Kültürün Dokunuşu Hüseyin Alantar

Bir Kültürün Dokunuşu

Hüseyin Alantar  

"Bir Kültürün Dokunuşu" Anadolu halılarına sinmiş kültürel değerleri, alışılmış yöntemin dışına çıkarak, "okumaya" çalışan yeni bir anlayışın ürünüdür. Farklı göstergelere odaklanarak gerçekleştirilen değişik "okumalar"ın amacı önce anlamı çözmek arkasından tutarlı bir yorum getirmektir.

Anadolu insanı kendi dünya görüşünü, gelenek ve göreneklerini, inanç dünyasını, estetik duyarlılığını, sanat anlayışını, toplumsal değerlerini kısaca kültürünü değişik renklerle dokuyarak halılara yansıtmıştır. Yaşadığımız topraklar bir çok alanda olduğu gibi halıcılık konusunda da bize oldukça "renkli bilgiler" ve zengin örnekler sunmaktadır.

"Bir Kültürün Dokunuşu" teknik ve görselliğin birleştiği kavşakta bir yandan tasarım ilkelerini irdelerken diğer yandan halının dokuma teknolojisine dayalı yapısal özelliklerini ve renk analizlerinin sonuçlarını ortaya koymaktadır.

Her halı bir kültür nesnesi olduğuna göre doğal olarak ona biçim veren toplumun değerlerini yüklenmiş olur. Bu olguya malzemenin hazırlanışı, boyama ve dokuma teknikleri, tasarım ve renklerin uygulanışı gibi üretimin tüm aşamalarında rastlarız. Birbirini bütünleyen bu uğraşların, halıya kimlik biçme ve tarihlendirme konusunda oldukça yararları dokunur.

Halılar, artık, yalnız sanat tarihinin değil aynı zamanda kültür tarihi, toplum bilimi, din fenomenolojisi, kimya, botanik ve gösterge bilimi gibi farklı bilim dallarının alanına girmektedir. Bundan ötürü Anadolu halı sanatının bin yıla yakın bir sürede kazandığı kültürel içerik, artık, bilimler arası bir araştırma, anlamlandırma ve yorumlamaya konu olmaktadır.


  • Dizi: Anı Dizisi
  • Sayfa Sayısı: 220
  • Boyut: 25x25